05.07.2024

Forsvaret ser strategiske fordele i langsigtet samarbejde

Siden 2019 har INGENIØR'NE været en del af totalrådgiverteamet på Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelses projekt Modernisering af Hærens Mandskabs- og Materielfaciliteter fase II og III (MMHM), og når sidste nøgle efter planen afleveres i 2026, sættes der punktum for et omfattende totalrådgivningsprojekt til en værdi i omegnen af 1,2 milliarder kroner.

Til den tid vil der være bygget og renoveret over 70.000 m² etageareal fordelt på mere end 30 bygninger på kasernerne i Skive, Holstebro, Oksbøl, Fredericia, Høvelte, Antvorskov og Almegård.

Og ifølge Christian Enemark, projektchef for Modernisering af Hærens Mandskabs- og Materielfaciliteter, er der tale om en betydelig opgradering for både mandskab og materiel.

"Projektet har været en kombination af gamle, utidssvarende garager, der skulle opdateres, og andre steder, hvor det handlede om, at vi ganske enkelt manglende kapacitet. Vores hidtidige faciliteter var bygget til andre typer af køretøjer, end dem vi har i dag, og desuden har vi haft udfordringer med gamle, kolde garager, der ikke opfyldte arbejdsmiljøkravene, og det skal de selvfølgelig," fortæller Christian Enemark, som også anfører, at Forsvarets byggerier på flere måder skiller sig ud.

"Vi har nogle meget konkrete krav, der skal overholdes, når det kommer til fysisk sikkerhed for opbevaring af vores materiale, og der var bygningerne opført efter datidens sikringsmæssige forskrifter, som ikke længere var tilstrækkelige," lyder det videre fra Christian Enemark, der har været med hele vejen fra projektet start tilbage i 2014 med fase I, også stod som afsender af udbudsmaterialet 2. november 2018.

"Der har været stor bevågenhed omkring projektet i Forsvaret, og det her er et forgangsprojekt for os, fordi vi kan se en lang række strategiske fordele i et langsigtet samarbejde, som vi har haft her og hvor vi i fællesskab hele tiden lærer og optimerer."

 

Høj funktionalitet og unikke projekter

De nye byggerier inkluderer blandt andet værksteder, hvor de ansatte kan vedligeholde og lave eftersyn på eksempelvis Leopard 2-kampvognene i et arbejdsmiljø, hvor varme, lys og akustik lever op til nutidens krav, men anvendelsen er langt fra det eneste punkt, hvor Forsvarets byggeri er anderledes end almindeligt civilt byggeri.

"Vores projekter er også unikke, fordi vi har defineret et niveau for fleksibiliteten, som kan gøre, at det bliver billigere at bygge om eller bygge til på et senere tidspunkt, og indretningen er tænkt bredt anvendelig, hvorfor det også vil være let og billigt at ændre på funktioner eller anvendelsen af bygningerne efter behov," siger Christian Enemark, som også understreger, at økonomien og kravene til funktionaliteten fra start er vægtet meget højt:

"I den bedste verden er byggeriet vedligeholdelsesfrit, når det er færdigt, og det kan selvfølgelig ikke lade sig gøre i praksis, men vi har stor fokus på at reducere vedligeholdelsesomkostningerne. For eksempel på, hvordan man kunne undgå at male væggene for ofte. Og en af de ting, der er sket i udviklingen undervejs, er, at vi har skiftet materialet i facaden, fordi vi sammen med INGENIØR'NE har lavet en løsning, der så mere ensartet ud og var nemmere at reparere, hvis der skulle komme skader. Så også rent visuelt kan man se, at byggeriet har udviklet sig i løbet af de år, det har kørt, og i hele processen har der været fokus på totaløkonomien" siger projektchefen.

Effekten af forbedringerne akkumuleres

Ifølge Christian Enemark har udviklingen fra første dag generelt båret præg af opgavens omfang, fordi værdien af eventuelle forbedringer hurtigt kunne mangedobles.

"Projektet er en lang række af gentagelser, og det gør det selvfølgelig specielt. Hvis det havde været en enkelt kontorbygning, betyder en korrektion ikke så meget, men når vi skulle lave 28 mere, og man finder ud af, hvordan vi kan spare ti afløb i hver bygning, bliver det til mange penge," fortæller Christian Enemark, som har været i meget tæt sparring med INGENIØR'NE hele vejen:

"I begyndelsen mødtes vi en gang om ugen, og vi havde online-møder, besigtigelser, tilbudsgennemgange og så videre. I dag har vi kun bygherremøder en gang i mellem, og ellers er det mails og telefon det meste af tiden. Men det er som sagt vigtigt, at vi samler tidligere erfaringer op, og tager dem med videre. Hvis et ekstraarbejde koster 100.000, og vi har beregninger, hvor vi kan redegøre for, at man kan spare 5,5 millioner på driftsomkostningerne, er det investeringen værd, og der har vi haft et rigtig godt samarbejde," konstaterer Christian Enemark, der også fagligt har glædet sig over projektet.

"Helt overordnet synes jeg, at det er gået godt, og det har været en meget lærerig proces for hele organisationen. Som udgangspunkt har det været et standardbyggeri, der skulle være ens i hele landet, men når man kigger efter, kan man se, at det netop ikke er det, fordi det er blevet lidt bedre hen ad vejen. Fagligt set har det også været med til at gøre det sjovt og spændende, fordi vi ikke arbejder med hovedet under armen, og laver den samme fejl hver gang. Vi har lært og optimeret en masse hele vejen," lyder det videre.

 

Tæt samarbejde i en anderledes organisation

Ligesom selve byggeriet for Forsvaret adskiller sig fra de fleste andre projekter i INGENIØR'NEs historie, erkender Christian Enemark også, at bygherren også er en usædvanlig størrelse:

"Når man bygger for Forsvaret, er der ting, som man ikke skal stille spørgsmål til, og selvom projektet ikke har været højklassificeret, er det alligevel ikke alt, som man kan få hele forklaringen på. Nogle ting er, som de er, og så skal man bare sige ’Javel’, og det har der været en god fornemmelse for og accept af," fortæller projektchefen, som også er glad for, at INGENIØR'NE har løftet opgaven som kontraktansvarlig for totalrådgivningsudbuddet i hovedparten af tiden.

"INGENIØR'NE var som udgangspunkt et ubeskrevet blad for os, fordi de ikke har lavet noget for Forsvaret før, og samarbejdet kom først i stand, da de overtog kontrakt fra en rådgiver, der gik konkurs, og i dag har samarbejdet kørt i fem års tid.”

”En af de vigtigste ting er, at der er forståelse for, at vi er en politisk organisation, hvor rammerne kan ændre sig. Samtidig har det været et langt strategisk projekt, og derfor har det været vigtigt, at de gennemgående kræfter fra INGENIØR'NE har været de samme hele vejen," siger Christian Enemark, der med ro i maven har givet en række eksterne opgaver videre:

"For os har det været utrolig vigtigt, at INGENIØR'NE altid har ført en respektfuld kommunikation på vegne af os, og det har betydet, at vi ikke selv har været nødt til at deltage i alle møder med myndighederne. Vi har behov for at have godt samarbejde med kommunerne, og det har INGENIØR'NE forstået," slutter han.

 

Billeder fra byggeriet i Høvelte, hvor LM Byg opfører 7.400 kvadratmeter nye faciliteter til materiel- og mandskab for Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelsen på Gardekasernen Høvelte i Nordsjælland.

Kontakt os

Har du spørgsmål, eller vil du gerne høre mere om hvad vi kan hjælpe med.
Kontakt os på tlf. 75 18 01 11 eller send os en mail på post@ingenior-ne.dk

Gør karriere hos INGENIØR'NE

Se ledige job
Job
Luk
Job