12.11.2024

INGENIØR'NE hilser Svanemærkets nye certificeringskrav for bygningsdrift velkommen

Med Miljømærkning Danmarks nye tiltag, hvor det nu også er muligt at få Svanemærket sin bygningsdrift, markeres et vigtigt skridt mod mere bæredygtigt byggeri og ejendomsdrift i Norden.

Mandag den 22. oktober offentliggjorde Miljømærkning Danmark, at den kendte fællesnordiske miljømærkning Svanemærket udvides, så den fremover også kan favne driften af bygninger. Den melding modtages positivt hos INGENIØR'NE, hvor bæredygtighed i byggeriet længe har stået højt på dagsordenen.

”Det giver rigtig god mening, at der laves en nordisk løsning, der også dækker driften af byggeriet. Vi har i en årrække haft den tyske DGNB-certificering (Deutsche Gesellschaft für Nachhaltiges Bauen, red.), som med deres driftscertificering netop har fokus på at optimere bygningens drift og der ser vi frem til, at vi nu får endnu et værktøj til at hjælpe vores kunder med at nå deres bæredygtighedsmål,” fortæller INGENIØR'NEs Stig Nørgaard Knudsen, der har arbejdet med bæredygtighed i byggeriet i mere end 12 år.

Af samme grund har han og kollegaerne certificeringsreglerne godt inde under huden, og ifølge Stig Nørgaard Knudsen giver det god mening at udvide Svanemærket, der udmærker sig med en ekstremt høj kendskabsgrad i Norden. Ikke mindre end 95% af borgene ved, hvad Svanemærket står for.

"Der er ingen tvivl om, at DGNB-certificeringen er rigtig god at have ikke mindst, når det kommer til internationale bygherrer eller investorer, men til gengæld har Svanemærket god gennemslagskraft i Norden. Grundlæggende er det to sider af samme sag, fordi begge ordninger har til formål at fremme bæredygtigheden i byggeriet, men hidtil har der været lidt forskellige fokuspunkter. Svanemærket har været stærkt orienteret mod produktanvendelse og materialevalg, mens DGNB tager en mere processuel og holistisk tilgang, der også omfatter arkitektur og den samlede byggeproces," udtaler Stig Nørgaard Knudsen, der ved første øjekast på de nye krav godt kan se et marked for Svanemærket bygningsdrift i Danmark i fremtiden. ” Umiddelbart flugter Svanemærkets krav meget nøjagtigt med kravene udstukket under EU’s taksonomi. Dette er fornuftigt tænkt, da man på denne måde kan koble brandingen fra Svanemærket med compliance-krav dikteret fra EU under taksonomien for bæredygtige investeringer.”

Hos INGENIØR'NE har der i mange år været fokus på at skabe bæredygtige løsninger i en bred vifte af projekter – fra skoler og daginstitutioner til større kontorbyggerier. Samtidig er der også en stigning i efterspørgslen for at integrere bæredygtighed i materialevalg, energiløsninger og livscyklusanalyser, som kan reducere bygningernes miljøpåvirkning på sigt, og derfor er adm. Direktør hos INGENIØR’NE, John Andresen, glad for den nye mulighed.

”Svanemærkets fokus på bygningsdrift flugter i høj grad med vores fokus på at renovere, transformere og optimere eksisterende bygninger fremfor kun altid at fokusere på nybyggeri. Der er et kæmpe potentiale i at reducere energiforbruget og CO2-udledningen fra den eksisterende bygningsmasse gennem drift, vedligeholdelse og opgradering, og den udvikling kan Svanemærket være med til at skubbe endnu mere til," vurderer Charlotte Lykke Pedersen, der med sin lange baggrund som bæredygtighedsrådgiver og DGNB-auditor vurderer, at den nordiske organisation også har skelet lidt til deres tyske kollegaer fra DGNB.

"Med DGNB’s ordning for bygninger i drift er der en indbygget cirkulær tankegang, hvor processen er struktureret omkring løbende forbedringer. Løbende fastsættes nye mål, der bringer os tættere på at opfylde Paris-aftalens klimamål. Det er med til at sikre, at der sker en kontinuerlig indsats for at optimere bæredygtigheden. Denne tankegang er jeg glad for at Svanemærket har valgt at bygge videre på i deres driftscertificeringsordning, og med tilføjelse af deres konkrete krav i tråd med EU-taksonomi, er det et stort skridt fremad ift. en mere bæredygtig drift," udtaler Charlotte Lykke Pedersen, der ikke er i tvivl om, at det er sund fornuft at integrere bæredygtige løsninger på tværs af byggeriets faser.

Og det gælder også, når det kommer til økonomien i byggeriet:

”Vi mener, at certificering af bygningsdrift vil hjælpe ejendomsejere og driftsvirksomheder med at opnå både klimamål og totaløkonomiske fordele," afslutter John Andresen.

Kontakt os

Har du spørgsmål, eller vil du gerne høre mere om hvad vi kan hjælpe med.
Kontakt os på tlf. 75 18 01 11 eller send os en mail på post@ingenior-ne.dk

Gør karriere hos INGENIØR'NE

Se ledige job
Job
Luk
Job